Gepubliceerd op door Cel Xpert

Een deel van de opbrengst van de verkoop van onze producten gaat naar de Dr. Rath Health Foundation. Deze non-profitorganisatie zet zich in voor verbetering van onze gezondheid door middel van onderzoek, onderwijs en de verdediging van de rechten van de patiënt om voor natuurlijke remedies te kunnen kiezen. De Foundation is ook de coördinerende organisatie achter Movement of Life, een beweging die mensen met name in ontwikkelingslanden ondersteunt praktijkprojecten op het gebied van gezondheid en voeding te ontwikkelen.

Het schooltuinproject dat werd opgezet in Uganda heeft inmiddels het aantal van 50 (!) deelnemende scholen bereikt. Het project werd gelanceerd in maart 2015 en omvat het kweken van fruitbomen, groenten en medicinale planten. De schoolkinderen leren op deze manier over de rol van voeding op gezondheid en cellulaire geneeskunde. Mede dankzij jullie aankoop van CelXpert producten is dit project mogelijk gemaakt.

Veel mensen in Uganda zijn ondervoed en hebben slechts één maaltijd per dag. Dit resulteert in talrijke negatieve gezondheidseffecten zoals verminderde spiermassa, een gebrek aan energie en concentratie, wonden die langer nodig hebben om te genezen en een verhoogd risico op infectie. Infectieziekten zoals HIV / AIDS, tuberculose en griep komen daar vaak voor. Evenals niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Bovendien is bij kinderen een gebrek aan (goede) voeding bijzonder schadelijk omdat het de groei en de ontwikkeling van hun organen remt. De gezondheidseffecten van slechte voeding bij jongeren kunnen dus een levenslang probleem worden.

Het project is een groot succes. Op sommige scholen bieden de schooltuinen reeds voedsel aan voor haar personeelsleden. In een aantal deelnemende scholen, die zo succesvol zijn geweest in het verbouwen van groenten en fruit, produceren ze een inkomen door het verkopen van overtollig voedsel dat wordt verbouwd. Eén school produceert en verkoopt bijvoorbeeld vruchtensap. Op deze manier is het project niet alleen goed voor de gezondheid van de deelnemers. Het is ook een manier om zichzelf financieel te onderhouden.

Van het project zijn veel positieve gezondheidsvoordelen geconstateerd. De kinderen leren bijvoorbeeld hoe ze hoofdpijn kunnen voorkomen door voldoende water te drinken. In sommige scholen heeft dit hen in staat gesteld om hun budgetten voor pijnstillers te verminderen. Het verhogen van het waterverbruik tot gemiddeld 2 liter per kind per dag is één van de belangrijkste doelen van het project geworden. Geneeskrachtige planten die op de scholen worden geteeld, spelen een belangrijke rol en worden gebruikt om chronische infecties en andere gezondheidsproblemen onder controle te houden. En daarmee het gebruik van geneesmiddelen heeft doen afnemen.

Ook de ouders merken een verschil. Velen zeggen dat hun kinderen meer om fruit vragen om te eten, in plaats van voorverpakt voedsel. Voor sommige gezinnen was het project zo inspirerend dat ouders en kinderen thuis ook groenten en fruit zijn gaan verbouwen. De voordelen van het project bereikt op deze manier de lokale gemeenschap.

Opvallend is verder dat leraren van sommige deelnemende scholen zeggen dat ze ook een verbetering in de academische prestaties van de kinderen zien. Door goede voeding kunnen de kinderen zich beter concentreren en hun ware potentieel bereiken. Dit heeft vooral bijgedragen aan het onderwijzen van wetenschappelijk gerelateerde onderwerpen, waarbij de schooltuinen een echt laboratorium zijn geworden voor de gezondheidsconcepten waar de kinderen over leren in de klas. De inspanningen van het Movement of Life team en de steun van de Dr. Rath stichting beginnen (letterlijk) hun vruchten af te werpen in Uganda. Mede dankzij de verkoop van CelXpert producten hopen wij het aantal scholen verder uit te breiden.

Vorige Volgende